martes, 1 de noviembre de 2011

TGD i Asperger



Part de la meva tasca és la d’ajudar al Carlos que pateix un TGD amb Asperger.
El trastorn generalitzat del desenvolupament o TGD (en anglès Pervasive Developmental Disorder o PDD) es divideix en cinc categories:
1. Síndrome autista (autisme de Kanner)
2. Síndrome de Rett
3. Trastorn desintegratiu de la infància
4. Síndrome d'Asperger
5. Trastorn generalitzat del desenvolupament no especificat
El TGD es defineix com un "grup de trastorns caracteritzats per alteracions qualitatives de les interaccions socials recíproques i modalitats de comunicació, així com per un repertori d'interessos i d'activitats restringit, estereotipat i repetitiu. Aquestes anomalies qualitatives constitueixen una característica pervasiva del funcionament del subjecte, en totes les situacions".
Els trastorns generalitzats del desenvolupament (TGD) tenen en comú una associació de símptomes coneguda amb el nom de "tríada de Wing", del nom de la investigadora anglesa que va provar mitjançant un estudi clínic i estadístic que aquesta associació de tres categories de símptomes apareixia més sovint de la simple casualitat perquè es tractava, en efecte, d'una síndrome (conjunt de símptomes que actuen en conjunt). Són:
1. trastorns de la comunicació verbal i no verbal
2. trastorns de les relacions socials
3. centres d'interès restringits i/o conductes repetitives
La severitat dels símptomes varia d'una persona a una altra (d'aquí la subdivisió actual en 5 categories). És variable en el transcurs de la vida, amb una relativa tendència espontània a la millora fins i tot en absència d'una responsabilitat educativa específica.
La síndrome o trastorn d'Asperger s'encuadra dintre dels trastorns generalitzats del desenvolupament
Per poder entendre-ho, diriem que les persones neurotípicas o no-Asperger (sanes) posseeixen un sofisticat sentit de reconeixement dels estats emocionals aliens (empatia). La majoria de les persones són capaces d'associar informació sobre els estats cognitius i emocionals d'altres persones basant-se en pistes atorgades per l'entorn i el llenguatge corporal de l'altra persona. Les persones amb Síndrome d'Asperger (SA) no posseeixen aquesta habilitat, no són empàtiques; es pot dir que tenen una espècie de" ceguesa emocional". Per a les persones més severament afectades pot resultar impossible fins i tot reconèixer el significat d'un somriure o, en el pitjor dels casos, simplement no veure en qualsevol altre gest facial, corporal o qualsevol altre matís de comunicació indirecta. De la mateixa manera, el control voluntari de la mímica facial pot estar compromès. Per exemple, és freqüent que els somriures "voluntaris" en les fotografies familiars siguin una col•lecció de ganyotes sense gràcia. Pel contrari, els somriures espontanis solen ser normals. Les persones amb SA en general són incapaces de "llegir entre línies", és a dir, se'ls escapen les implicacions ocultes en el que una persona diu de forma directa i verbal.




1 comentario:

  1. En general el teu blog és correcte. La part teòrica que exposes sobre el TGD és interessant i les sessions fins el moment segueixen el pla de treball fixat. Al tauler penjaré unes indicacions generals sobre els blogs i podràs agafar algunes idees per millorar-lo i que la informació recollida quedi ben ordenada i ajustada a allò que més t'interessa.

    M.Àngels Megías

    ResponderEliminar